Ziemeļu askētisma esence Tavās mājās




Ziemeļnieku saknes spēcīgi atspoguļojas Mokka piedāvājumā, sākot ar mēbelēm līdz interjera izveidei. Skandināvu stils ir izteikti atšķirīgs, tas koncentrējas uz vienkāršību, minimālismu un funkcionalitāti. Šeit ir pāris padomi, kā pārtvert skandināvu interjera dizaina stilu jūsu mājās.

Apgaismojums ir atslēga ziemeļnieku dizainā. Tā kā ziemas mēnešos ir tikai septiņas dienasgaismas stundas, un cilvēki vairāk laiku pavada telpās, tipiskajam skandināvu dizainam liels uzsvars tiek vērsts uz apgaismojumu. Ir svarīgi, lai telpā būtu vairāki apgaismojuma veidi,  ne tikai lai veiktu savu funkciju, bet arī lai ieviestu mājīgumu.

Tīras līnijas un funkcionalitāte. Izvēloties mēbeles ir jāietur tīras līnijas. Lielākajai daļai skandināvu stila mēbeļu ir dabiskas krāsas ar novatorisku un funkcionālu dizainu. Arī mēbeļu tekstūrai ir liela loma skandināvu dizainā. Ziemeļnieku dzīve veicina nepiespiestu dzīvesveidu, tāpēc parasti ir atrodami arī uz grīdas novietoti spilveni un segas.

Gaiša grīdas krāsa. Skandināvu dizainā reti kad tiek izmantots paklājs, kas sniegtos no sienas līdz sienai. Paklāji ir mazi, parasti novietoti zem kādas konkrētas zonas. Grīdas parasti ir veidotas no koka, kas tiek ieturēts dabiskās vai gaišās, baltās krāsās. Tas tiek veikts, lai telpu vizuāli padarītu lielāku un notvertu maksimāli vairāk gaismas.

Svaigi ziedi un augi. Skandināvi uzskata, ka ziedi nav greznība, tā ir nepieciešamība. Tāpēc akcenti un krāsas mājvietā tiek ienestas ar svaigiem ziedu pušķiem un telpaugiem.

Neitrālas krāsas.  Skandināvu stilam ir raksturīga krāsu palete, kas ir baltos, pelēkos, melnos un brūnos toņos. Šīs krāsas savstarpēji rada tīru un nomierinošu izskatu. Dizaineri ir pievienojuši arī citas pop krāsas, piemēram, putekļaini rožainos vai jūras zaļos toņus, lai uzsvērtu akcentus. Tipiskās skandināvu telpās sienas tiek krāsotas baltas, ļaujot aizraut apkārtējām mēbelēm un mākslai.

Vienkārši dekoratīvi akcenti. Dekoratīvie akcenti skandināvu dizainā ir vienkārši. Elegantas keramikas vāzes, piemēram, Ferm Living un spilveni ar ģeometriskiem rakstiem, piemēram, Normann Copenhagen spilveni, piešķir smalku krāsu un faktūru. Aukstā klimata valstīs nav pārsteigums, ka daļa dekoru tiek veidota  no sildošiem tekstilizstrādājumiem, piemēram, aitādas, vilnas vai mīkstas kokvilnas. Tie ne tikai nodrošina siltuma un mājīguma sajūtu, bet arī pievieno telpai vēl vienu faktūras slāni.

Koka un metāla apdares. Mūsdienu skandināvu dizainā koks tiek izmantots ne tikai grīdas segumā, bet arī dekoratīvajās mēbelēs, piemēram, pusdienu vai kafijas galdiņos. Klāt tiek pievienoti metāla akcenti – varš vai misiņš, lai dizaina priekšmetu padarītu spilgtāku.